Sus
Meniu / Pret / Comanda ☰

Experiment  – Sublimarea ghetii carbonice

 

Video : http://archive.teachfind.com/ttv/www.teachers.tv/videos/dry-ice-sublimation.html

 

Demonstram sublimarea si explicam efectele interesante ale acestui proces.

 

Intr-un balon cu fund plat de 1000 de ml, turnam 500 de ml de apa fierbinte. Apoi, pana sa introducem gheata carbonica, adaugam putin colorant alimentar pentru contrast. Cu grija, introducem gheata carbonica. Impreuna cu elevii, analiza reactiile si explicam procesul de sublimare.

 

Observatia 1Imediat dupa introducerea ghetii carbonice, primul lucru pe care il observam sunt norii albi de vapori de apa care erup din recipient.

 

Explicatie: acesti nori albi se formeaza datorita diferentei de temperatura dintre apa fierbinte (aproximativ 100 de grade Celsius) si gheata carbonica (-78 de grade Celsius).

 

Observatia 2Vaporii de apa coboara, nu se ridica.

 

Explicatie: datorita densitatii mult mai crescute a dioxidului de carbon, vaporii nu se ridica, ci sunt trasi in jos. CO2 este mai dens decat aerul.

 

Observatia 3Sublimarea. Daca ridicam balonul de sticla si privim pe fundul lui, observam ca bucatile de gheata carbonica trec direct din stare solida in starea gazoasa.

 

Explicatie: Fenomenul de sublimare este endotermic, adica are loc cu absorbtie de caldura.

 

Pentru a observa volumul mare de CO2 eliminat prin sublimare, putem folosi o manusa pentru a acoperi gura recipientului. In cateva secunde, manusa se umfla si se sparge.

 

Sfaturi pentru siguranta profesorului si a elevilor:

  • Folositi manusi si ochelari de protectie atunci cand manevrati gheata carbonica.
  • Ambalarea ghetii carbonice se face cu folie cu bule pentru a rezista un timp mai indelungat.
  • Experimentul se face in aer liber. Daca nu aveti posibilitatea sa il faceti in aer liber, atunci folositi laboratorul de chimie, insa, deschideti geamurile si folositi o cantitate mult mai mica de gheata carbonica.