Gheața carbonică în medicină

Gheața carbonică nu este altceva decât forma solidă a dioxidului de carbon (CO2).

Dioxidul de carbon este gazul pe care îl expiram și pe care plantele îl folosesc în procesul de fotosinteză. Acest gaz este adesea captat în timpul proceselor industriale și utilizat pentru a produce gheață carbonică. Gheața carbonică este folosită cu preponderență ca agent de răcire și are în acest sens o serie de avantaje.

Proprietățile unice ale gheții carbonice:

  • temperatura mai scăzută decât cea a apei înghețate, -78.5°C;
  • fără culoare;
  • fără miros;
  • bacteriostatic;
  • fungicid;
  • nu lasă reziduuri.

Utilizarea gheții carbonice în medicină

Transportul organelor pentru transplant și conservarea probelor biologice. Cel mai important aspect al folosirii gheții carbonice în medicină este conservarea pe timp îndelungat a probelor biologice și a organelor prelevate în vederea efectuării transplantului. Datorită distanțelor foarte mari dintre donatori și pacienți, este foarte important ca organele prelevate să ajungă în condiții optime. Datorită proprietăților sale unice, gheața carbonică este nelipsită din procesul de transportare al organelor prelevate.

Cauterizarea (procesul prin care este distrus un țesut) se poate face și cu gheață carbonică, procedura fiind preferata cauterizării chimice.

Eliminarea ridurilor. În unele cabinete cosmetice medicale, gheața carbonică se folosește pentru peeling facial. Astfel, liniile fine și ridurile sunt stopate și înlăturate.

Eliminarea acneei. Acneea se poate trata de către dermatolog cu gheață carbonică aplicată o data pe săptămână. Asociată cu un regim alimentar adecvat, gheața carbonică poate face minuni când vine vorba de întinerirea pielii.

Eliminarea verucile seboreice. Verucile seboreice au forma unor leziuni foarte bine delimitate, cu suprafața catifelată sau puțin aspră. Culoarea lor variază de la galben-deschis la negru. Acestea pot apărea pe față, pe spate sau pe piept. Medicii dermatologi pot trata cu ajutorul gheții carbonice verucile seboreice. Procedura presupune aplicarea de gheață carbonică la nivelul leziunii ce determină « înghețarea » acesteia. Leziunea se îndepărtează spontan în câteva zile. După aceasta se poate observa un punct deschis sau închis la culoare care se estompează în timp.

Atenție! Toate procedurile și aplicațiile prezentate mai sus trebuie executate doar în cadrul clinicilor specializate, sub coordonarea medicilor specialiști. Nu încercați aceste proceduri acasă! Riscați producerea unor arsuri foarte grave.